De OZHW Academie is het unieke en inspirerende kennisplatform van OZHW, waar collega’s van OZHW-scholen, partner-besturen en scholen elkaar ontmoeten en vakinhoudelijk kennis uitwisselen.
Professionaliseren zit in onze kernwaarden en kan via de Academie op verschillende manieren. Een basiscursus communicatie voor startende leerkrachten of een verdiepende training executieve functies: het zijn twee voorbeelden van de ruim honderd mogelijkheden in de Academie! Elk jaar wordt het aanbod op maat samengesteld in samenwerking met de scholen, waarbij ook gekeken wordt naar recente ontwikkelingen. Benieuwd wat voor cursussen je zoal kunt volgen bij de OZHW Academie? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet:
Woordenschatonderwijs bij vreemde talen in het voortgezet onderwijs
Als leerkracht leg je de hele dag woorden uit aan de klas, maar hoe zorg je ervoor dat dit tot nog betere resultaten kan leiden? In deze training leer je hoe je leerlingen stimuleert om hun woordenschat te vergroten met inzichten in breindidactiek, activerende werkvormen en digitale tools. Daarnaast leer je ook om de woordenschatontwikkeling van leerlingen op een formatieve manier te toetsen.
Leerlingen met een TOS (taalontwikkelingsstoornis)
Van de Nederlandse kinderen heeft 5 procent een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Deze leerlingen ervaren problemen in hun taalontwikkeling. De meeste leerlingen met een TOS stromen door naar het reguliere onderwijs. Het is daarom belangrijk als leerkracht dat je weet hoe je een leerling met een TOS adequaat kan ondersteunen. Aan de hand van concrete voorbeelden en communicatiekaarten wordt er tijdens deze training helder gemaakt wat een TOS is en hoe je dit in de klas kan toepassen. Daarna zijn er meerdere verdiepingen mogelijk: de vroege taalkontwikkeling, het jonge kind en de overgang van primair naar voortgezet onderwijs.
EHBO bij kinderen (en speciaal voor de gymzaal!)
Een leerling met een epilepsieaanval of een leerling die gestoken is door een wesp. Op school gebeuren een hoop ongelukken, maar weet jij welke stappen je moet nemen bij een reanimatie? En hoe handel je bij een brandwond? Een veilige omgeving is belangrijk op elke school. Tijdens de cursus EHBO bij kinderen leer je hoe je als leerkracht of onderwijsondersteuner moet behandelen als eerstehulpverlener bij calamiteiten. De cursus heeft een praktische benadering en is specifiek gericht op het onderwijs Er is ook een aparte cursus voor gymleerkrachten, speciaal gericht op de gymzaal!
Communicatie in beeld
Ontdek de kracht van tekenen! In deze training leer je hoe je de essentie van een verhaal in beeld kan brengen. Door eenvoudige en sprekende tekeningen toe te voegen kun je de impact van jouw communicatie vergroten. Je leert hoe je met behulp van tekenen een gesprek met ouders of leerlingen structuur en richting kan geven, zodat je een gesprek efficiënter kan voorbereiden. Door het gebruik van tekeningen zul je merken dat je de aandacht van ouders en leerlingen sneller trekt en ook beter hun aandacht kan vasthouden.
Omgang met leerlingen als onderwijsondersteuner
Als ondersteunende medewerker heb je vrijwel dagelijks te maken met leerlingen. Soms indirect als administratief medewerker bij een school of direct als conciërge of teamassistent. Als onderwijsondersteuner worden er vaak andere vaardigheden van je gevraagd dan als leerkracht. Zo komen leerlingen als ze boos zijn op hun leerkracht als eerste bij jou. Of ze hebben vragen die ze liever niet met een leerkracht bespreken. In deze training leer je hoe je als onderwijsondersteuner het beste moet handelen in situaties met leerlingen en ouders. Je krijgt tips en technieken en oefent aan de hand van gespreksoefeningen diverse situaties die je in je werkt tegenkomt.
Fotografie
Maak het perfecte plaatje! Tijdens de workshop fotografie leer je de kneepjes van het vak, zoals een doeltreffend standpunt bepalen, de juiste belichting en werken met scherptedieptes. Allemaal aspecten die je nodig hebt om goed te kunnen fotograferen. Daarnaast leer je niet alleen hoe je de camera beheerst, maar vooral hoe je zelf in staat bent om het eindresultaat te bepalen.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in het onderwijs en ben je benieuwd wat de OZHW Academie nog meer te bieden heeft? Neem dan een kijkje op onze website voor alle vacatures op onze scholen in het primair- en voortgezet onderwijs: https://lnkd.in/erKk53Ty.